Rue Edmond Van Cauwenbergh - Edmond Van Cauwenberghstraat 63
Sint-Jans-Molenbeek
Rue Edmond Van Cauwenbergh - Edmond Van Cauwenberghstraat 63
Sint-Jans-Molenbeek
550 GRAM FIBERFILL
550 GRAM FIBERFILL
Al mijn leven lang begeef ik me rond ambachtslui met liefde voor het vak en het materiaal. Mijn vader, een houtbewerker. Mijn nonkels, metaalbewerkers. Mijn grootvader, goudsmid. Van hen kreeg ik de liefde met de paplepel mee. Ik mocht experimenteren met al hun materialen en leerde zodoende het vak. Zelf voel ik me meer en meer verbonden met de zachte en warme materialen, zoals hout en leder. Dat laatste is nieuw in onze familie. Ik studeerde leerbewerking en ben op een wonderbaarlijke reis, naar wat ik er allemaal mee kan en wil doen. In bijberoep heb ik mijn label bo. en maak ik tassen en accessoires uit leer.
Ambacht start voor mij vanuit het materiaal, de grondstof. De tactiliteit.
Het verhaal van wat het al allemaal heeft doorgemaakt: de krassen, de gebreken, de oneffenheden. Ze geven een ontegensprekelijke meerwaarde aan het product. In ambacht kan je die gebreken juist omzetten in een kracht. Het vraagt tijd, het is persoonlijk en het is, en dit vooral, duurzaam. Ik probeer de mensen die iets bij mij bestellen dit mee te geven. Ik kies bewust mijn materialen en ga aan de slag met restmateriaal, materiaal dat al een leven heeft gehad of materiaal dat met liefde en oog voor de natuur is gemaakt.
Het kunstwerk
Ik werk graag met contrast zowel in het zichtbare resultaat als in de verhaallijn. tijdelijke tegenover het “permanente” plaatsen. Het vluchtige laten vechten met het eeuwigdurende. De fastfood-maatschappij laten uitkomen tegen de finesse. De duurzame ambacht tegenover de wegwerp. In mijn gedachten weet ik altijd wie ik in dat gevecht als winnaar wil zien uitkomen.
Concreet heb ik enerzijds een tastbaar en draagbaar werk gemaakt, waarin schapenwol in zijn rauwe vorm vermengd geraakt met synthetisch vulsel, dat vandaag de dag alomtegenwoordig is (denk maar aan pluchen beren). Wol kan je vilten, maar de fiberfill niet, daarvoor zijn de vezels te glad. Dus zocht ik een andere manier om de twee te verwerken. Zo kwam ik uit op oplosbaar vlies waartussen ik beide materialen stak en dicht stikte. Anderzijds heb ik daar een audiovisueel werk van gemaakt, waarin een hoofdpersonage vechtend zijn weg naar het pure bewandelt. Op zijn weg komt hij in aanraking met het vluchtige. Hij geraakt in verleiding om de weg van het gemak te kiezen maar blijft streven naar het onvervalste, op het pad van de ambacht.
De kortfilm is zowel digitaal als analoog gefilmd op pellicule. Door beide vormen te gaan gebruiken zet dit het hele bovenstaande idee extra kracht bij.
Kortfilm:
https://vimeo.com/883557077